DOM ODWROTNY
INVERSE HOUSE


lokalizacja | location: okolica Poznania, Polska | Poznań area, Poland
autorzy | authors: Piotr Kluj, Paweł Litwinowicz
pow. użytkowa | floor space: 175,0 m2
projekt | project: 2011
realizacja | realization: 2011-2014





"Dom odwrotny" to budynek położony w otoczeniu lasu, z dala od gęstej zabudowy miejskiej. Kształt oraz forma budynku wynika ściśle z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, który w sposób precyzyjny określa dopuszczalną powierzchnię zabudowy, kształt w rzucie poziomym, rodzaje, spadki dachów, liczbę kondygnacji oraz dopuszczalne materiały wykończenia zewnętrznego. W efekcie owych ograniczeń powstał dom o prostej konstrukcji i bardzo czytelnym układzie funkcjonalnym. | 'Inverse house' is located far away from densely built-up urban areas and close to the woods. Its form and shape stem directly from local development plan which determines precisely its footprint, shape, roof covering and angle, the number of storeys and allowed finishing materials. All that resulted in a building with simple structure and clear functional layout.

Trzonem całego budynku jest kominek, który ulokowany jest w centralnej części domu. Lokalizacja kominka zapewnia dostęp do niego zarówno z przestronnego salonu jak i jadalni/kuchni. Oba te pomieszczenia zwieńcza skośny sufit odpowiadający zadaszeniu budynku. Oddzielenie kuchni z jadalnią od salonu następuje poprzez ścianę, która nie biegnie do pełnej wysokości pomieszczenia. Dzięki takiemu zabiegowi mamy wrażenie przebywania w jednej dużej przestrzeni choć wyraźnie rozdzielonej. | Fireplace is the core of this house placed in the very middle therefore accesible both from a spacious living room and a kitchen/dining area. The wall separating these two rooms does not reach the ceiling which follows the form of a pitched roof - it feels as one large space, yet clearly divided.

Skrzydła boczne budynku stanowią część nocą (3 sypialnie). Przy głównym wejściu do budynku zlokalizowano gabinet do pracy, przewidziano 2 łazienki (po jednej na skrzydło) oraz pomieszczenie gospodarcze służące również jako pralnia. | In two side wings there are three bedrooms, two bathrooms and a study nearby the main entrance with an extra technical room (e.g. a laundry).

Zewnętrzną bryłę budynku postanowiono pokryć tynkiem w kolorze grafitowym, dach w tym samym kolorze, a ramy okien wykonać z jasnego drewna, dzięki czemu uzyskano efekt odwróconej kolorystyki tradycyjnego domu gdzie zazwyczaj stosowany jest jasny tynk z ciemnymi elementami okien i drzwi. Dodatkowo przewidziano zadaszone miejsce na drewno kominkowe oraz ścianę oddzielającą południowy taras od działki sąsiada. Ściana ta sprawia wrażenie przesuniętej z głównej bryły budynku, wydzielając tym samym intymne miejsce do wypoczynku. | By plastering the facades and covering the roof both in dark grey and framing the windows in light timber, the building gained an 'inverse' feeling compared to a tradicional house with pale walls and dark doors and windows. Moreover there is a storage space for firewood provided as well as a wall which looks as if pulled out from the building and provides some privacy from the neighbours.